TO BLOG ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΧΑΪΑΣ
Συστάσεις για τη λειτουργία των οδοντιατρείων αυτήν την περίοδο από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αχαίας
- Κατηγορία: ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
- 16 Νοεμβρίου 2020
- Εμφανίσεις: 2432
Βρισκόμαστε και πάλι στο κέντρο της χειρότερης πανδημίας των τελευταίων 100 χρόνων για την ανθρωπότητα. Είναι βέβαια, ξεκάθαρο πως τα οδοντιατρεία, που αποτελούν υγειονομικές μονάδες, δεν μπορούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους για λόγους και πρακτικούς και ψυχολογικούς.
Μας είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας, σαν ιατρική ειδικότητα, όσον αφορά τη μετάδοση του ιού (κυριολεκτικά στο ΣΤΟΜΑ του λύκου), λόγω του παραγόμενου αερολύματος και της εγγύτητας μας στο χειρουργούμενο πεδίο (που είναι και η πρώτη πύλη του αναπνευστικού σωλήνα του ασθενούς). Παρόλα αυτά επίσης είναι γνωστό ότι πρέπει να προσαυξήσουμε όλα τα μέσα προφύλαξης (μέχρι πολλές φορές εντυπωσιακού σημείου) τόσο του γιατρού και του προσωπικού όσο και του ασθενούς. Και αυτό στα ήδη πολύ ισχυρά μέτρα αποστείρωσης και απολύμανσης που λαμβάνονταν έτσι ή αλλιώς μέχρι τώρα.
Σημειώνουμε επιγραμματικά μερικές ισχυρές συστάσεις που θα πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια όποιων θεραπευτικών εργασιών:
- Συχνότατος εξαερισμός των χώρων του ιατρείου με άνοιγμα των παραθύρων (τουλάχιστον όσο ο καιρός το επιτρέπει).
- Αποκλειστική τήρηση τηλεφωνικών προσυνεννοήσεων για την οργάνωση όποιων εργασιών.
- Αποφυγή συγχρωτισμού των ασθενών στο χώρο υποδοχής. Αν αυτό είναι ανέφικτο υποχρεωτική τήρηση μάσκας και αποστάσεων μεταξύ τους (φυσικά όχι πάνω από δύο άτομα).
- Λήψη ιστορικού παθολογικού αλλά και «κοινωνικού» για την επισήμανση του βαθμού υποψίας για επιμόλυνση από κορωνοϊό. Υποστήριξη με τηλεφωνικές οδηγίες σε ενδεχόμενη επικινδυνότητα.
- Κάλυψη των χερουλιών με μεμβράνες αντικαθιστάμενες κάθε φορά και των πληκτρολογίων και του ποντικιού του PC επίσης.
- Δεν μπορούν να αγνοηθούν οπωσδήποτε τα επείγοντα περιστατικά (οδονταλγίες, πολφίτιδες, αποστήματα, συστηματικοί ασθενείς κλπ).
- Για την εκτέλεση των εργασιών είναι απολύτως αναγκαίο να χρησιμοποιούνται μέσα ατομικής προστασίας μίας χρήσης. Δηλαδή, ποδιά μιας χρήσης, μάσκα μιας χρήσης, προστατευτικά γυαλιά, προσωπίδα, γάντια μιας χρήσης, κάλυμμα κεφαλής μιας χρήσης για το γιατρό όσο και για το βοηθητικό προσωπικό ,όταν υπάρχει. Ακόμα και για τους ασθενείς η ενδεχόμενη κάλυψη τους δρα επιπλέον προστατευτικά.
- Μετά την ολοκλήρωση της παρεχόμενης θεραπείας, πρέπει να απολυμαίνεται σχολαστικά ο περιβάλλων χώρος. Βοηθά σε αυτό η χρήση προστατευτικών καλυμμάτων καλωδίων μιας χρήσης, που αντικαθίστανται εύκολα. Είναι επομένως αναγκαία η διάθεση τουλάχιστον μισής ώρας πριν το επόμενο ραντεβού (για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών).
- Στη διαδικασία αυτή θα πρέπει να εμπλακεί και το προσωπικό (για τους συναδέλφους που έχουν βοηθούς) με αναλυτική του ενημέρωση. Σκοπός είναι η αναβάθμιση του αισθήματος ευθύνης και σε αυτούς για την άρτια ενεργοποίησή τους με πλήρη κοινωνική ενσυναίσθηση για την κατά το δυνατόν αποφυγή της εμπλοκής των ιατρείων μας στη διασπορά του ιού.
Συμπερασματικά, την περίοδο αυτή δεν επιδιώκεται η «μαζικότητα» στη λειτουργία των ιατρείων μας. Είναι προφανές ότι και για κάθε ασθενή θα πρέπει να αξιολογείται η σχέση κόστους-οφέλους (όχι οικονομικά αλλά για την υγεία του) σε σχέση με το ενδεχόμενο κάποιας αναβολής στην εκτέλεση της θεραπείας του.
Υ.Γ. Χρήσιμο είναι να ανατρέξετε και στα παρακάτω κείμενα ,που σας έχουν ήδη αποσταλεί:
Επικαιροποιημένες οδηγίες για εργαζόμενους και ασθενείς (Ε.Ο.Ο. mail 3-11-2020)