TO BLOG ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΧΑΪΑΣ
Ανακοίνωση του Δ.Σ. του Ο.Σ. ΑΧ. σχετικά με την Κατάσταση Οδοντιατρικής στην Αχαΐα
- Κατηγορία: ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
- 05 Νοεμβρίου 2014
- Εμφανίσεις: 6601
Το Δ.Σ. του Ο.Σ.ΑΧ. παρακολουθώντας την πορεία εξέλιξης των οδοντιατρικών πραγμάτων στην περιοχή της Αχαΐας, θέλει να εκφράσει τη συνεχώς διογκούμενη ανησυχία του για την κατάσταση των παροχών οδοντοστοματολογικής περίθαλψης.
Η βασική εκτίμηση είναι ότι με βάση, τις μνημονιακές επιταγές, η οδοντιατρική περίθαλψη θεωρείται είδος πολυτελείας. Αποσυνδέεται ουσιαστικά από τις γενικότερες παροχές υγείας. Οδηγεί την πολιτεία και το ασφαλιστικό σύστημα στην πλήρη απόσυρσή του από οποιαδήποτε κάλυψη ή ενίσχυσή της.
Αναλυτικότερα. Με τις καταργήσεις των παροχών αυτού του τύπου από τα διάφορα ταμεία και την ένταξη ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού στο ΠΕΔΥ διαμορφώνεται θηριώδης όγκος απαιτήσεων στις οποίες «πρέπει» το ΠΕΔΥ να ανταποκριθεί. Για παράδειγμα στην Αχαΐα οι πάνω από 300.000 κάτοικοι τίθενται υπό την «ασπίδα» αυτή. Την ίδια ώρα οι ενταγμένοι οδοντίατροι στο ΠΕΔΥ είναι 15 για την Πάτρα, 2 για το Αίγιο και 4 στα διάφορα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Ακόμα κάποιες ανάγκες θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τους 5 οδοντιάτρους των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.(4 στον ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ και 1 στο Αίγιο). Για να γίνει κατανοητή η συντριπτική αναλογία θεραπευτή-ασθενούς, αν προστεθούν όλοι σε αριθμούς, οδηγούμαστε σε σχέση 1 ΓΙΑΤΡΟΣ- 20.000 ΑΣΘΕΝΕΙΣ(!!!!) Η αναλογία αυτή απλώς δε δημιουργεί ουσιαστικά ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες, παρά την όποια, ακόμα και ηρωική, προσπάθεια των ενταγμένων οδοντιάτρων.
Σε αυτό πρέπει να προστεθούν οι ελλείψεις σε παραϊατρικό - βοηθητικό προσωπικό που χειροτερεύουν τις συνθήκες άσκησης των υπηρεσιών τους, πολύ περισσότερο σε δημόσιο και μαζικής προσέλευσης ιατρεία.
Φυσικά δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτό. Οι εργασιακές συνθήκες των ενταγμένων οδοντιάτρων στο ΠΕΔΥ είναι τελείως ρευστές. Δεν έχει καθορισθεί μισθολόγιο, ωράριο, ιεραρχική τοποθέτηση και εξέλιξη, ασφαλιστικό καθεστώς γι’ αυτούς. Η μέχρι σήμερα συντηρουμένη κατάσταση είναι αποτέλεσμα δικαστικών μέτρων που έχουν κινήσει οι ίδιοι οι γιατροί, το δε μέλλον των επόμενων δικαστικών αποφάσεων είναι επίσης προσδοκώμενο. Είναι καθαρό ότι περίπτωση επιβολής των κυβερνητικών μνημονιακών αποφάσεων θα οδηγήσει σε ραγδαία αποδυνάμωση του ήδη τελείως εξασθενημένου οδοντιατρικού δυναμικού του ΠΕΔΥ.
Αλλά ούτε αυτό δεν είναι το τελευταίο. Πολλές φορές αναφέρεται έλλειψη ή δυσκολία εύρεσης υλικών αναλώσιμων, και μάλιστα υπάρχει ανησυχία για την ακόμα μεγαλύτερη αύξησή της. Επίσης η συντήρηση του εξοπλισμού ολοένα και δυσκολεύει ή και υποβαθμίζεται. Κάτι που οδηγεί σε αδυναμία αντιμετώπισης με το σωστό τρόπο ή καθυστέρησης στη θεραπεία περιστατικών.
Επειδή όμως είμαστε στο 2014, να σταθούμε και στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην παροχή εξειδικευμένων θεραπειών (παιδοδοντία, ορθοδοντική, γναθοχειρουργική). Παιδοδοντιστές δεν υπάρχουν φυσικά ούτε για δείγμα στο ΠΕΔΥ. Πρόσφατα και οι Ορθοδοντικοί διέκοψαν τη συνεργασία τους με αποτέλεσμα και τα περιστατικά αυτά να μένουν ακάλυπτα (πολλά μάλιστα μισοτελειωμένα).
Το Γναθοχειρουργικό τμήμα του Αγ Ανδρέα έχει διακόψει τη λειτουργία του (λόγω μη αντικατάστασης των συνταξιοδοτηθέντων συναδέλφων).Το Γναθοχειρουργικό που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Ρίου ήδη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παραπέρα αποδυνάμωσής του (λόγω συνταξιοδότησης αλλά και συνεχιζόμενης «απόσπασης» ενός ακόμα μέλους του στην Αθήνα για μεγαλύτερο διάστημα από το επιτρεπόμενο).Φυσικά στο Ρίο δε λειτουργεί καθόλου Οδοντιατρικό τμήμα.
Σε αυτές τις συνθήκες οι οδοντίατροι της περιοχής (και όχι μόνο) προσπαθούν να ασκήσουν το θεραπευτικό τους έργο με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη, αγωνιζόμενοι να κρατήσουν το επίπεδο των παροχών του σε ψηλό επιστημονικό επίπεδο. Δεχόμενοι και αυτοί την άγρια επίθεση των «δημοσιονομικών» μνημονιακών μέτρων, με αβάσταχτη φορολογική επιβάρυνση και γραφειοκρατικές στρεβλώσεις. Αλλά και από τη σκοπιά της αναπτυξιακής οικονομικής προοπτικής αν κοιταχτεί το θέμα διαπιστώνει ότι: Στην περιοχή μας βρίσκονται 350 οδοντίατροι και είναι εγκαταστημένα στα οδοντιατρεία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε υλικοτεχνικές υποδομές. Σημειωτέον ότι αυτά δημιουργούν σοβαρή εγχώρια προστιθέμενη αξία με τη δραστηριοποίησή τους. Όλος αυτός ο παραγωγικός πλούτος είναι απολύτως αδύνατο και ακραία α απαράδεκτο να μένει εκτός αξιοποίησης ασφαλιστικού συστήματος και να αντικαθίσταται από τη μέθοδο “pocket money” (λεφτά μόνο από την τσέπη) για τη χρήση των υπηρεσιών του.
Το σύνολο των οδοντιάτρων θα παλέψει να αποτρέψει την παντελή εξαθλίωση της οδοντιατρικής περίθαλψης των πολιτών, αγωνιζόμενο για
• ελεύθερη επιλογή οδοντιάτρου,
• συμμετοχή ασφαλιστικού φορέα στην κάλυψη μέρους της δαπάνης.
Ταυτόχρονα το Δ.Σ. του Ο.Σ.ΑΧ. θα εξετάσει και αυτοτελείς κοινωνικές παρεμβάσεις είτε με τη μορφή ενημέρωσης για πρόληψη σε σχολικούς φορείς, Είτε σε συνεργασία με διαθέσιμες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης για την κάλυψη έκτακτων, τουλάχιστον, αναγκών σε πληττόμενες ομάδες του πληθυσμού.