TO BLOG ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΧΑΪΑΣ
Πανελλήνια Επιδημιολογική Μελέτη Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού πληθυσμού
- Κατηγορία: ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
- 13 Σεπτεμβρίου 2012
- Εμφανίσεις: 9283
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ AΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Θεμιστοκλέους 38, 106 78 ΑΘΗΝΑ
τηλ. 210-3813380,2103303721,Fax : 210 3834385 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αρ.Πρωτ. 1295 Φ 43,1,16,42Ζ΄,42,13,19,26,23,6,25,40,ΕΙΔ
Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2012
Προς τους
Προέδρους των Οδοντιατρικών Συλλόγων Αττικής, Θεσσαλονίκης, Έβρου, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς, Λέσβου, Κυκλάδων (Νήσος Νάξος), Αχαΐας, Λάρισας και Χανίων
Θέμα: «Πανελλήνια Επιδημιολογική Μελέτη Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού πληθυσμού»
Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι η «Πανελλήνια Επιδημιολογική Μελέτη Καταγραφής Στοματικής Υγείας» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΕΣΠΑ με δικαιούχο την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και υλοποιείται με επιστημονικό υπεύθυνο του έργου τον Καθηγητή Κο Κων. Ουλή και τη συνεργασία της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών και Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι στη φάση υλοποίησης.
Το έργο αφορά την επικαιροποίηση της πανελλαδικής έρευνας Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού που είχε γίνει πάλι από την ΕΟΟ το 2005 . Η έρευνα θα διεξαχθεί στα ίδια εξεταστικά κέντρα του 2005 με τυχαία δειγματοληψία σε εθνικό επίπεδο και το δείγμα θα περιλαμβάνει κατοίκους της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων και μεταναστών αστικών και αγροτικών περιοχών. Το δείγμα θα αποτελείται από 6.600 άτομα διαφόρων ηλικιακών ομάδων, παιδιών, ενηλίκων και υπερηλίκων σε 11 περιοχές της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Έβρο, Καστοριά, Ιωαννίνα, Κεφαλονιά, Λέσβο, Νάξο, Αχαΐα, Λάρισα και Χανιά).
Η έρευνα περιλαμβάνει κλινική εξέταση και συμπλήρωση ερωτηματολογίου των συμμετεχόντων από τους ερευνητές. Οι ερευνητές θα είναι οδοντίατροι που θα εκπαιδευτούν από καθηγητές και στελέχη (golden standards) των Οδοντιατρικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, από τους οποίους θα γίνει και η τυποποίηση (calibration) των εξεταστών.
Καλούμε λοιπόν τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους στους οποίους ανήκουν οι 11 περιοχές-πόλεις εξεταστικά κέντρα : Έβρου, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κεφαλονιάς, Νάξου, Λάρισας, Αχαΐας, Λέσβου και Χανίων, να ορίσουν 2-4 εξεταστές και της Αττικής και Θεσσαλονίκης 4-6 εξεταστές , ώστε να επιλεγούν αυτοί που θα πληρούν τα κριτήρια. Κριτήρια επιλογής των συναδέλφων θα είναι 1) να είναι κάτοικοι των περιοχών αυτών στις οποίες θα διεξαχθεί η έρευνα 2) να έχουν κάποια προηγούμενη εμπειρία και γνώση επιδημιολογικών ερευνών και 3) η δέσμευση τους να έχουν το χρόνο να μετακινηθούν στην Αθήνα (ένα σαββατοκύριακο) για την εκπαίδευσή τους. Στόχος μας είναι οι συγκεκριμένοι οδοντίατροι να διατηρήσουν το ρόλο τους αυτό και μετά το πέρας της έρευνας, ώστε μελλοντικά να εκπαιδεύουν και άλλους συναδέλφους της περιοχής τους, και να αποτελέσουν ένα σταθερό δίκτυο εξεταστών που θα μετράνε με τους ίδιους δείκτες την επιδημιολογική κατάσταση του πληθυσμού της περιφέρειάς τους.
Προφορικά μας ανακοινώθηκε από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος κ. Κωνσταντίνο Ουλή ότι θα υπάρξει μικρή αποζημίωση των εξόδων τους, χωρίς να καθοριστεί το ύψος.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΙΓΛΑΣ
Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΥΛΗΣ